Jarl Sander Nyaas Grue er oppvokst på Gruva i Dalsbygda. Jarl har drevet med idrett helt siden skolealder, hvor interessen for idrett begynte. Her herje han ute i snøen med kamerater, slik mange av oss gjorde i skolegården. Jarl hadde venner som var med på hopptrening og skitrening, som Jarl valgte å bli med på - særlig etter å bli spurt av kameraten Lars Tingstad om å bli med i hoppbakken. Èn trening ble til flere, og ettersom tiden gikk ble det mer og mer treninger, samt reising rundt i Norge på treninger og kretsrenn.

På Videregående bestemte Jarl seg for å flytte til Trondheim og satse. Her utviklet han mer glede for skihopp og fikk venner rundt i landet og utenlands. Dette førte til at han begynte å konkurrere, og han fikk bedre og bedre plasseringer; han ble blant annet Topp 15 av norske utøvere, og andreplass sammenlagt i norgescupen.

Mens han var i Trondheim studerte Jarl for å bli Tungbilsmekaniker, noe han fikk fagbrev i. Men Jarl har vært hjemkjær hele livet. Etter seks år i Trondheim begynte følelsen av hjemlengsel å komme, i tillegg til mye skader i forbindelse med idretten. Når det begynte å gå på helsa, kom følelsen av hjemlengsel og nostalgi enda sterkere enn før, og i 2021 flytta han hematt.

“Det var en ekstrem lettelse, samtidig som man måtte gi slipp på noe annet. Det ble en annen livsstil å flytte fra storbyen til Dalsbygda, med en større trygghet i det at alle kjenner alle, og at man vet hvem man kan føle seg trygg på oppi her.” - Jarl Sander

Det er mange grunner til å flytte til Dalsbygda. Har man vokst opp her, vet man effekten av hvordan miljøet former deg. For Jarl var det å vokse opp i bygda noe som skapte en stor trygghet, og noe som gjorde han veldig selvstendig; rakk han ikke bussen, tok han sparken til Os, noe han storkoste seg med. Han lærte mye om livet generelt, hvordan man oppfører seg blant folk til tross for at det er en liten bygd, hvordan man kan hilse på og gi et smil til alle man treffer.

“Det er veldig sunt å vokse opp her, for det er alltid en dør åpen hvis det skulle være noe” - Jarl Sander

Det Jarl gledet seg til med komme tilbake til bygda, var blant annet at man kan komme rett ut i naturen, at man kan ta på skiene og gå rett ut i ei skiløype - Man er fri, og slipper alt støy fra byen, og slipper alle lyskryss!

Gården på Gruva har Jarl Sander hatt lyst til å ta over helt siden han var liten, og i 2018 bygde han og faren om fjøset til sauefjøs. - Følelsen av å ha dyr i nærheten er veldig god, sier Jarl

Jarl fortsetter å fortelle hvor godt det er at man kan gjøre hva man vil. I byen er det veldig trangt og dyrt, og han gikk fra 40 kvadrat til stort, eget hus han kunne flytte rett inn i. I tillegg er miljøet noe helt annet. På butikken møter man alltid kjentfolk man kan slå av en prat med. -Du kan  starte en motorsag uten å bry noen naboer med støy. Og ikke minst er det frisk luft her; blir mer opplagt, uthvilt, frisk. Det er en trivelig stillhet her, forteller Jarl.

Jarl forteller videre at å flytte hjem hjalp han til å finne ut hva livet innebar; ikke bare å vinne og glede seg selv, men at det innebar så mye mer. Hilse på andre, glede andre, være med familie. Det var vondt å slutte med idretten, men han fant samtidig ut at livet hadde så mye mer å by på. Nylig ble Jarl oppringt av skiforbundet om å være kombinerttrener i Ungdoms-OL i Latti i slutten av Mars. Det er en unik mulighet som han gleder seg stort til.

Jarl Sander avslutter med: "At nå mangler det bare litt bonderomantikk, så er alt på stell" 

Velkommen hjem Jarl Sander

“Å flytte hjem har vært helt fantastisk. Jeg har egen jobb, eget hus, bor på gården, kan hjelpe til som bonde som jeg vil leve av i framtiden, jeg har mange venner i nærheten og jeg har hund som er utrolig snill og god. Her er det både tryggheter og nok av interesser. Selv om bygda er liten med tanke på innbyggertall, så trenger du ikke mer enn 500 gode venner. Det er ingen som har 500 gode venner i byen, som kommer og hilser på deg når dere møtes. Det eneste jeg føler på, det eneste som jeg føler mangler, er en dame å dele livet med.”