Det er godt og vel 500 av oss i bygden. De fleste driver jordbruk med mjølk- og kjøttproduksjon, men mange arbeider også i andre yrker og pendler til og fra arbeidsplassene. Produksjonsapparatene er godt utbygd og vi er flinke til å utnytte ressursene i utmarka.
Seterdalene og fjellområdene gir også muligheter til et rikt friluftsliv. Vi har et aktivt seterbruk med moderne hjelpemidler.
Servicenæringa er godt utbygd med et allsidig bygdesenter. Sentralt i bygda finner vi også Dalsbygda kirke, Samfunnshuset, Tolga-Os Sparebank, Dalsbygda skole og barnehage. Vi har tradisjon for å løse mange oppgaver på dugnad når det er behov for dette.
Et bredt dalføre strekker seg i nordlig retning fra Glomma i Os Kommune. Her ligger Dalsbygda. Lengst inne finner vi Forollhogna (1332 m.o.h.). Fjell toppen er et velkjent landemerke, et flott turmål og grenserøys mellom Hedmark og Sør-Trøndelag fylker.
Dalsbygda hadde fast bosetting før Svartedauen og skriftlige kilder fra 1500-tallet forteller om gården «Dal» som sannsynligvis er opprinnelse til navnet på bygda. De rike utmarksområdene, fornminnene og spor i kulturlandskapet viser lang utvikling fra veidemannskultur til moderne jordbrukssamfunn.
Gruvedrifta i Røros-området gjorde dramatiske innhogg i skogen. Dette førte til endring i klimaet, spesielt i høyereliggende strøk i Dalsbygda. Tross dette har jordbruksdrift alltid vært grunnlaget for bosettinga. Husdyrhold og utmarksbruk har vært dominerende driftsformer.
Det er mange valgmuligheter, skilt og informasjonstavler. Standarden på veiene er også meget bra. Men kjør hensynsfullt, husdyr beiter over alt. Dalsbygda Veilag administrerer de private bomveiene. For 500 kr kan du kjøre disse veiene et helt år. Kortet gjelder også for din ektefelle/samboer. Dersom du ikke har fått giro tilsendt, kan du betale på kto.1885.10.38201
Tekst: Petter Aamo
Foto: Arne Nyaas